Tijdelijke opvanglocatie in De Spil is gesloten

0
44
Kulturhus De Spil

NIEUWLEUSEN – Na vier weken is de tijdelijke opvanglocatie in De Spil in Nieuwleusen weer gesloten. De laatste asielzoekers zijn vrijdag 26 augustus 2022 vertrokken naar een andere locatie. In deze opvang konden vanaf 3 augustus maximaal 100 personen in De Spil verblijven. De komende dagen wordt de locatie weer omgebouwd, zodat de sporthallen weer gebruikt kunnen worden voor reguliere functies.

“Het vertrek van de mensen is rustig verlopen de afgelopen dagen”, vertelt burgemeester Erica van Lente. “Vrijdag zijn de laatste asielzoekers vertrokken naar een andere locatie. De ruimte waar ze verbleven is nu ineens weer stil, zonder bedrijvigheid, zonder reuring. Dat voelt toch ook weer anders. We kunnen terugkijken op een goede periode, waarbij we samen met de locatieleiding van de Veiligheidsregio de mensen een fijne, rustige plek hebben geboden. SAAM Welzijn, diverse organisaties en instellingen en ontzettend veel vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen. Elke dag stonden ze klaar om er voor deze mensen te zijn. Ik kijk dan ook tevreden terug op deze tijd. Tegelijkertijd gaat het me echt door merg en been dat mensen van de ene naar de andere locatie gaan en dat de situatie in Ter Apel zo slecht is.”

Terugblik

Maximaal 100 mensen verbleven de afgelopen vier weken in De Spil. In de sporthal waren 20 units, met stapelbedden, een tafeltje en wat stoelen per unit. Deze konden afgesloten worden voor meer privacy en daarnaast beschikten de mensen over een persoonlijk kluisje waar ze hun eventuele eigendommen in kwijt konden. In het midden van de ruimte was de leefruimte waar gegeten en gezeten kon worden. Buiten bevond zich de wasruimte. Elke dag was er een dagprogramma met activiteiten. Zo werden er sportgroepslessen aangeboden, spelletjes voor kinderen, kregen ze taalles en uitleg over het leven in Nederland, enzovoort. Meer informatie hierover is te lezen in het interview op www.dalfsen.nl/tijdelijkeopvang.

Opdracht voor opvang

Vanuit de Rijksoverheid hadden alle veiligheidsregio’s de opdracht gekregen om tijdelijke opvanglocaties te realiseren in de periode van 1 juni tot 1 oktober 2022. Met het realiseren van een opvanglocatie in De Spil, heeft Dalfsen hier invulling aan gegeven.