NIEUWLEUSEN – Uitstekend loopweer, regionale toplopers en een snel parcours. Het waren maandagavond in Nieuwleusen deze ingrediënten die voor snelle tijden zorgden. Erik Leusink uit Rouveen had vorige week een parcoursrecord gelopen bij de Alkeloop in Alteveer en was dat ook van plan in Nieuwleusen. Het parcoursrecord van de 10 kilometer stond al op zijn naam want in 2016 snelde de atleet van HAC ’63 naar een tijd van 32.47 minuten. Leusink nam direct na de start de kop en 4 ronden later finishte hij daadwerkelijk in een nieuw parcoursrecord van 32.06. Ewout de Vos uit Wezep en lopend voor De Gemzen, passeerde als tweede de meet in 32.50. Thuisloper Michiel Veldman (ACO van Elderen) legde beslag op de derde plaats met een tijd van 34.15. Van de dames was Saskia Schutte uit Veessen iedereen te snel af. De atlete van Cialfo zette een tijd van 42.08 op de klokken. Christina Mulder uit Nieuwleusen kwam als tweede binnen in een tijd van 43.19. De derde plaats was voor Natascha Kruid uit Meppel. De atlete van De Sprinter liep 43.40.

5 kilometer

Vijf minuten na de start van de 10 kilometer vertrokken de deelnemers van de 5 kilometer. Het publiek zag zo twee wedstrijden tegelijk. Ook op deze afstand werd het parcoursrecord verbeterd door de recordhouder. Nick Marsman van Groningen Atletiek snelde naar een tijd van 15.30. Hiermee was de voormalige Ommenaar 5 seconden sneller dan 4 jaar geleden. Marsman werd op de hielen gezeten door zijn voormalig trainingsmaatje bij ACO van Elderen, William van Eeken uit Vroomshoop. Van Eeken finishte in 15.38. Erik Driessen uit Vollenhove zat daar weer dicht achter met een tijd van 15.45. De strijd bij de dames was minder spannend. Laura Prins uit Hoogeveen was veruit de snelste. De atlete van HAC ’63 liet de klok stoppen na 18.05 minuten. Lieve Tollet uit Zwolle en lopend voor de BB Lopers werd tweede met een tijd van 19.27. Haar clubgenoot Rianne Niewold uit Punthorst legde beslag op de derde plaats door voor het eerst onder de 20 minuten te duiken. Na een indrukwekkende eindsprint klokte zij een tijd van 19.48.

Peuters

Ook bij de wedstrijden voor de jeugd werd er hard gelopen en was het spannend. Kinderen tot en met 4 jaar liepen de Unicef Peuterrun, een wedstrijd over 200 meter. Het aandoenlijkst waren de jongste kinderen die nog geholpen moesten worden door een ouder. Maar het publiek genoot ook van de strijd om de overwinning. Jits Bredewold uit Nieuwleusen was met 55 seconden net iets eerder over de mat dan Hein Smit uit Rouveen die dezelfde tijd klokte. Simon Lamberink uit Hardenberg werd derde met 58 seconden. Van de meisjes was Daphne Veijer uit Staphorst veruit de snelste. Zij liep een tijd van 1 minuut precies. Tweede werd Lente van de Hoek uit Punthorst met een tijd van 1.11 en de derde prijs was voor Lize Goeree uit Nieuwleusen. Zij finishte in 1.16.

Kidsrun

Bij de Unicef Kidsrun voor kinderen tot en met 9 jaar lopen de deelnemers een parcours van 500 meter. Liz Meijer uit Witharen en uitkomend voor ACO van Elderen passeerde als eerste de finish. Zij liep een tijd van 1.43. Tweede van de meisjes was Lisse Bloemert uit Nieuwleusen met een tijd van 2.01. Josefien van Eijnsbergen uit Hasselt kwam als derde binnen in 2.06. Bij de jongens kwam het hele podium uit Nieuwleusen. Niek Goeree klokte net als Liz Meijer een tijd van 1.43. de tweede prijs was voor Samuel Veldman (1.45) en de derde prijs was voor Dyon Bredewold (1.49).

Jeugdrun

De jeugd tot en met 12 jaar liep een parcours van 1 mijl (1,6 kilometer) en de jeugd tot en met 16 jaar liep deze ronde twee maal. Bij de wedstrijd over 1 mijl was Mick Schaapman uit Nieuwleusen de snelste. Hij won met een tijd van 6.15. Jelle Goeree finishte daar vlak achter met een tijd van 6.19. De derde plaats was voor Niels Bouwman uit Nieuwleusen. De voetballer van USV kwam binnen in een tijd van 6.25. Bij de meisjes was een finishfoto noodzakelijk. De zusjes Iefke en Lonne Schoemaker kwamen ogenschijnlijk tegelijkertijd over de finish. Beiden liepen een tijd van 6.26 maar de 12-jarige Iefke finishte een fractie van een seconde eerder dan haar twee jaar jongere zusje. De derde prijs was voor Laure Veldman uit Nieuwleusen. De 2 mijl werd met een ruime voorsprong gewonnen door Tremen van Santen uit Raalte. Hij won de eerste prijs met een tijd van 10.47. Karsten Krale uit Punthorst werd met 13.34 tweede. De derde plaats was voor Thijs Bouwman uit Nieuwleusen. Hij zette een tijd neer van 14.32. Van de meiden was Laura Boers uit Vriezenveen veruit de snelste. Zij liep de twee ronden in een tijd van 14.06. Maxime Veijer uit Staphorst werd tweede met een tijd van 14.34. Vlak daar achter was het Pam Schaapman uit Nieuwleusen die derde werd met een tijd van 14.38.

Geslaagd

Met bijna 500 deelnemers en veel publieke belangstelling kon organisator Bos Bedden Loopgroep AG ’85 weer terugkijken op een geslaagd evenement nadat anderhalve week geleden de 4 Mijl van Staphorst ook al een succes bleek. Ook speaker Herman Weening uit Emmen had genoten: “Prima deelname op alle afstanden en met twee snoeiharde parcoursrecords was de kwaliteit er zeker ook. Ook kwaliteit is dat de organisatie het parcours officieel heeft laten opmeten. Tijden gelopen op een officieel gemeten parcours doen er toe. Fijn dat ik het weer mocht presenteren”.

Het volgende evenement van Bos Bedden Loopgroep is de Zwarte Dennen Cross op 19 november.