Gemeente wil investeren in openluchtzwembaden na topseizoen

0
27
Gemeente Dalfsen

DALFSEN – Met bijna 90.000 bezoekers was het een topseizoen voor de openluchtzwembaden in Dalfsen en Nieuwleusen. Uit onderzoek blijkt dat optimalisatie van beide baden mogelijk is. Daarom is de gemeente o.a. aan de slag gegaan met het beantwoorden van de vraag:  je komt in zwembad Gerner of de Meule, wat zorgt ervoor dat je het leuk vindt en langer blijft? Conclusie: verbeter de uitstraling, voeg extra beleving en aankleding toe en met de huidige energieprijzen bespaar je, door nu te investeren in warmtepompen, op langere termijn flink op de kosten. Met dit voorstel gaat het college naar de gemeenteraad. Uiteindelijke besluitvorming door de gemeenteraad vindt plaats op 28 november 2022.

Wethouder Jan Uitslag is heel tevreden over het huidige zwemseizoen. “In Dalfsen zaten we tegen de 50.000 bezoekers en in Nieuwleusen tegen de 40.000 bezoekers. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ter vergelijking: in het jaar 2019, een jaar met een gemiddelde zomer, en het laatste jaar vóór de komst van het coronavirus, kwamen tegen de 75.000 bezoekers. Wel is het van belang om meer aan te sluiten bij de beleving van onze bezoekers en is het een uitdaging om het huidige aantal bezoekers te behouden. Daarvoor is het nodig om te investeren.”

Gasloos

In beide zwembaden wordt zowel elektriciteit (circa 70.000 kWh per jaar per zwembad) als gas (circa 20.000 – 25.000 m³ per zwembad) verbruikt. Het gas wordt grotendeels gebruikt voor het opwarmen van het zwemwater en voor een kleiner deel voor douchewater en gebouwverwarming. Voor het opwarmen van het zwemwater wordt het meeste gas verbruikt. Met de huidige energietarieven stelt het college de raad voor om over te stappen naar elektrische warmtepompen, zodat de zwembaden gasloos worden gemaakt. Dat past ook bij de ambitie van de raad die in 2016 heeft besloten om budget toe te kennen voor het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.

Extra aankleding

Met geringe kosten is veel winst te behalen. Zo is in de Meule afgelopen jaar een air trampoline geplaatst. Hier hebben veel kinderen gebruik van gemaakt. Daarnaast zijn extra picknickplaatsen gerealiseerd. In de toekomst moeten nieuwe bomen meer schaduwplekken opleveren. Ook wil de gemeente bezoekers via uitbreiding van de ‘gezonde snack’ een gezond alternatief aanbieden.

Belevenis

Afgelopen jaar hebben jongerenwerkers van Saam Welzijn activiteiten in zwembad Gerner georganiseerd. Daar is, zowel door Saam Welzijn als door de jeugd, erg positief op gereageerd. Hier geven Saam Welzijn en het zwembadpersoneel in het nieuwe zwemseizoen dan ook graag een vervolg aan. En dit keer in beide openluchtbaden met een uitgebreider programma.

Zwembadpersoneel werd door alle positieve ontwikkelingen ook erg enthousiast. Zij hebben enquêtes uitgedeeld, waarin bezoekers gevraagd werden naar hun behoeften in de toekomst. Daarop is veel positieve feedback gegeven. Daarnaast zijn actief vrijwilligers geworven en zijn ze zelf aan de slag gegaan op het terrein. Bijvoorbeeld door het plaatsen van extra bankjes. Daarmee is zwemmen in Gerner en de Meule niet meer weg te denken. Ook voor mensen die niet op vakantie kunnen of gaan zijn de zwembaden een heerlijke plek om naar toe te gaan. Of het nou voor ontspanning, inspanning of ontmoeting gaat. Als het aan het college ligt zijn de zwembaden komende zomer dé plek om te bezoeken! Het is nu aan de gemeenteraad om hier een besluit over te nemen.