STAPHORST – De zestiende editie van de Zwarte Dennen Cross leverde maar liefst 5 parcoursrecords op. Ondanks dat de temperatuur rond het vriespunt lag, kwamen er toch ruim 500 hardlopers af op de crossloop in de staatsbossen van Staphorst. Speaker Roel Poolman van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 hield het publiek op de hoogte van het wedstrijdverloop en zette de deelnemers aan tot ongekende prestaties.

(Advertentie)

Drie talentvolle atleten kozen de 5 kilometer van de Zwarte Dennen Cross uit als voorbereiding op de NK Cross die aankomend weekend in Tilburg wordt georganiseerd. De 17-jarige Niels Laros uit Oosterhout werd dit jaar Europees kampioen U18 op zowel de 1500 als op de 3000 meter. De 20-jarige Robin van Riel uit Tilburg werd al tweemaal Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor (in 2020 en 2021). Zijn twee jaar jongere broer Rick van Riel werd vorig jaar Nederlands kampioen U20 op de 800 meter en tweede bij de Europese kampioenschappen U20 op de 1500 meter. Dit drietal liep het eerste gedeelte van de wedstrijd nog behoudend waardoor regionale toppers als William van Eeken (ACO van Elderen) en Maarten Vierhout uit Nunspeet nog konden volgen. Halverwege trok het drietal de gashendel open en liet de rest verbouwereerd achter. Niels Laros finishte in 15.49 minuten. Hij verbeterde hiermee het parcoursrecord van Nick Marsman met twee seconden. Vlak achter hem won Robin de sprint van Rick van Riel. Beiden zetten een tijd neer van 15.52.
Van de vrouwen was Aline Kootstra uit Zwolle voor de 4e keer de snelste. De atlete van ACO van Elderen verbeterde haar eigen parcoursrecord met 14 seconden tot 18.05. Haar clubgenote Nora Assink uit Bergentheim werd tweede met een tijd van 19.30. De Amelander Kyra Brouwer, lid van AV Heerenveen, legde beslag op de derde plaats met een tijd van 20.11.

Ook op de 10 kilometer stonden enkele zeer rappe mannen aan de start. Job IJtsma uit Groningen en lopend voor Groningen Atletiek was veruit de sterkste. De geboren Hoogevener verpulverde het parcoursrecord van Tom Hendrikse met 32 seconden tot 30.44. Erik Bolding uit Tuk en lid van Start ’78 kwam als tweede over de meet in een tijd van 33.29. De derde plaats werd opgeëist door Martijn Dijkstra uit Hardenberg. De atleet van Spurt ’88 zette een tijd neer van 35.42. Bij de vrouwen liet Yvonne Meijer uit Witharen zien dat zij weer helemaal terug is na een blessure. De atlete van ACO van Elderen was veruit de snelste met een tijd van 40.52. Corien Jansen van AV De Sprinter kwam als tweede over de finish. De Nijeveense klokt een tijd van 42.44. De derde plaats was voor Rachel Snijder uit Haaksbergen. De atlete van De Gemzen finishte in 43.13.

Ook de jeugd kon deelnemen aan wedstrijden. De kinderen tot en met 7 jaar liepen een wedstrijd over 900 meter. Noud Duiven uit Ruinerwold was de snelste. Hij won met een tijd van 3.54. Van de meisjes kwam Yara Smit uit Staphorst als eerste over de streep. Zij deed dat in 4.11.

De kinderen van 8 tot en met 15 jaar liepen een parcours van 1250 meter. Van de jongens 8 t/m 9 jaar passeerde Noud Overbeek van AV Rijssen als eerste de streep. Hij liep 4.54. Van de meisjes was Sara Slabbekoorn met 5.08 de snelste. Kris Nijzink uit Rijssen was de snelste van de jongens 10 t/m 12 jaar. Hij kwam binnen in een tijd van 4.10. Zijn plaatsgenoot Sophie Willems was met een tijd van 4.28 het eerste meisje in deze leeftijdscategorie. Zij verbeterde hiermee haar eigen parcoursrecord met 2 seconden. Bij de kinderen van 13 t/m 15 jaar was Lars Hansman uit Kampen eerste van de jongens. Hij zette een tijd van 4.00 op de klokken en verbeterde hiermee het parcoursrecord dat in handen was van Runar Slinkman met 1 seconde. Norah Keijzer uit Heerenveen was de eerste van de meiden. Zij liet de klok stoppen na 4.46.

De organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kijkt weer terug op een geslaagde editie. Er waren veel vrijwilligers in touw om alles in goed banen te leiden. Ook is er veel dank verschuldigd aan de sponsors en natuurlijk aan Boswachterij Staphorst. Een gedeelte van de opbrengst is gereserveerd voor de renovatie van het Belevingspad in het bos. Daarnaast konden deelnemers een bedrag doneren bij de online-inschrijving. Het totaalbedrag zal binnenkort bekend worden gemaakt.

De Zwarte Dennen Cross was na de Lemelerbergloop de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 14-01-2023. Daarna volgen nog de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op 04-03-2023 en de Oldemeijer Cross in Hardenberg op 18-03-2023.