Gemeente Dalfsen doet mee met NK Tegelwippen

0
19
Gemeente Dalfsen doet mee met NK Tegelwippen

DALFSEN – De gemeente Dalfsen doet mee aan het NK Tegelwippen. Inwoners kunnen tot en met 31 oktober hun tegels wippen en de tuin vervolgens groener maken met bijvoorbeeld bloemen of planten. Onder de vlag van NK Tegelwippen gaan gemeenten met elkaar de strijd aan. De gemeente met de meeste tegels wint. Iedereen kan meedoen via de website nk-tegelwippen.nl. Met iedere tegel die eruit gaat, ontstaat een groenere en gezondere omgeving.

Waarom meedoen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Op een hete dag zorgen al die stenen niet voor verkoeling en ze laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Uit onderzoek blijkt ook dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Wethouder Ruud van Leeuwen: ‘Het vergroenen van Dalfsen is nodig en dat doen we graag samen met inwoners. Daarnaast wil ik de mensen oproepen om eens na te denken of er bij hen in de tuin wellicht ook tegel of klinkers verwijderd zouden kunnen worden, zodat er meer ruimte komt voor planten en dieren.’

Meedoen aan het kampioenschap Tegelwippen?

Wip tegels en vervang ze door planten. Zorg voor een goede resultaatsfoto en geef het aantal tegels op via de website nk-tegelwippen.nl. Er wordt uitgegaan van een standaard stoeptegel van 30 x 30 centimeter. Als er grotere of kleinere tegels gewipt zijn, is een omrekening naar dit formaat nodig. Deelnemers maken kans op mooie prijzen. De gemeente met de meeste tegels wint.

Wethouder Ruud van Leeuwen: ‘Het vergroenen van Dalfsen is nodig en dat doen we graag samen met inwoners. Daarnaast wil ik de mensen oproepen om eens na te denken of er bij hen in de tuin wellicht ook tegel of klinkers verwijderd zouden kunnen worden, zodat er meer ruimte komt voor planten en dieren.’

Inleveren tegels

Inwoners van de gemeente Dalfsen kunnen tegels of klinkers aanbieden (max 400 kg/4m2 per perceel) bij diverse punten. Op zaterdag 22 april en 13 mei in de ochtend, nemen medewerkers de tegels in bij:

  • Lindeboom (Vossersteeg 18, Dalfsen)
  • Van Reel (Uithofsweg 2, Nieuwleusen)
  • Roelofs (Statumweg 4A, Lemelerveld)

Daarnaast ondersteunt de gemeente het initiatief van Plaatselijk Belang Hoonhorst, Duurzaam Hoonhorst en Van Lenthe Dalfsen gerelateerd aan groen voor tegels voor de kern Hoonhorst. U ontvangt bij de inleverpunten een zakje vaste plantenzaad om het gewipte oppervlakte in te zaaien om te vergroenen.

Week van de Groene Tuin

Dinsdag 4 tot en met maandag 10 april is het ook weer de Week van de Groene Tuin. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Gemeenten delen via social kanalen veel tips via #weekvandegroenetuin.