Presentatie en Tentoonstelling De Oorlogskoffer “Leven met Oorlog” in Vestzaktheater Nieuwleusen

0
24
Presentatie en Tentoonstelling De Oorlogskoffer

NIEUWLEUSEN – Maandagavond 17 april is in het Kulturhus De Spil in Nieuwleusen de presentatie en tentoonstelling “Leven met Oorlog, Oorlogsfoto’s en Oorlogskoffers vol verhalen” geopend door leerling Thomas Schoneveld, uit de 2e Klas van het Agnieten College.

Thomas had een koffer bij zich met een oude verzetskrant en foto’s van zijn overgrootmoeder.

Al zoekende, in zijn eigen familie en omgeving, naar verhalen uit de oorlog, was Thomas erachter gekomen dat zijn overgrootmoeder een koerierster was geweest van het Verzet.

Daarnaast was hij erachter gekomen dat vlakbij zijn huis “Werkkamp De Conrad” had gestaan, waar Joden in de oorlog naar toe waren gebracht.

Op zoek, in eigen omgeving, naar oorlogsverhalen en oorlogsfoto’s, maakt onderdeel uit van het Lesproject “De Oorlogskoffer”.  Het door het Nationaal Comite 4 en 5 mei gekozen Jaarthema 2023 Leven met Oorlog, bij herdenken en vieren rond 4 en 5 mei, sluit daarbij aan. 

De provincie Overijssel is dit jaar Gastprovincie voor de Landelijke Herdenking en Viering in Nederland. Het Agnieten College in Nieuwleusen mocht al eerste school in Nederland met dit bijzondere project starten.

Verhalen van leerlingen, bewoners, en inmiddels overleden bewoners, vluchtelingen, piloten, onderduikers e.a. zijn nu te zien in het Vestzak Theater in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Wethouder Jan Uitslag van het College van B&W Dalfsen noemde het van essentieel belang voor onze toekomst dat de jeugd de verhalen, uit de oorlog van toen en van de oorlogen nu, hoort en weer doorgeeft.

De presentatie en tentoonstelling in het Vestzak Theater wordt deze week nog aangevuld met verhalen en presentaties van de leerlingen. Woensdagavond 18 april 19.00 uur bent u daarom van harte welkom om verhalen te horen, en de oorlogskoffers met verhalen en foto’s te zien. (Tentoonstelling/presentatie  t/m. 7 mei in Kulturhus De Spil)