NIEUWLEUSEN WEATHER

  NIEUWLEUSEN – Afgelopen donderdag 23 mei was er een bijzondere gastspreker in de lessen Levensbeschouwing en Identiteit, op het Agnieten College in Nieuwleusen. De gastspreker was nl. Haco van Rutenberge, van Kasteel de Ruitenborch gelegen in Ankum, vlakbij Dalfsen.

  (Advertentie)
  Leren uit eigen kring over je omgeving

  Haco vertelde over de geschiedenis van de Ruitenborch, van boerderij naar Havezate, naar Kasteel. Over de vruchtbare grond bij de Vecht en de natte veengrond richting de Rute ( gebied tussen Ankum en Lichtmis) en Leussen (Oud en Nieuw Leussen) . Ook over de Graven van Bentheim en de Bisschop van Utrecht, die altijd maar meer macht, invloed, en geld, wilden hebben. Opeens werd voor de leerlingen duidelijk waar straatnamen en achternamen vandaan komen, en wat dat met Kasteel Ruitenborch en Kasteel Rechteren te maken heeft. Hoe belangrijk vroeger de Vecht en de Hessenweg waren voor het vervoer van o.a. de Bentheimer zandsteen. De leerlingen zullen het niet zo snel meer vergeten.

  Binnenkort komt er een volgende gastspreker uit de eigen omgeving. De kans is aanwezig dat dit Baron van Dedem is. Ook iemand die een grote invloed heeft gehad op Noord en Midden Salland.

  ‘’Leren uit eigen kring, over je omgeving ‘’ maakt onderdeel uit van een driejarig project over de eigen omgeving en identiteit in Overijssel.

  Leren uit eigen kring over je omgeving
  Share.