vrijdag, september 25, 2020
Veel belangstelling voor Jubileum 60 Jaar Con Brio in Nieuwleusen

Zaterdagavond 23 november vierde de accordeonvereniging Con Brio uit Nieuwleusen haar 60 jarig Jubileum in ’t Witte Peerd. Voordat het jubileumconcert kon beginnen moesten eerst stoelen bijgezet worden in de zaal. Op een zo grote opkomst had de vereniging niet gerekend. De luisteraars werden verwelkomd met een kopje koffie en met een feestelijk petitfourtje met de eerste ’çhocolade’ muzieknoot van het concert erop.

De avond werd geopend door de voorzitster Joke Dijk. Zij bracht in het kort het ontstaan van de vereniging onder de aandacht. Con Brio werd in 1959 opgericht door de heren Schoenmaker, Stegerman en Strijker. De heer Strijker was langere tijd verbonden aan het orkest als dirigent. Mevr Schuurman leidde het jeugdorkest. In de zestiger jaren was Con Brio een levendige vereniging met een A en B (jeugd) orkest.

De voorzitster gaf nu voor deze avond ladyspeaker Dineke Boerkamp het woord, zij zal steeds met een kort verhaal wat vertellen over de muziek.

De avond begint met een optreden van de leerlingen. Martijn Brouwer laat horen wat hij al in een half jaar geleerd heeft.  Annabel Slotman, speelt een paar leuke nummers. Het orkest trad hierna op met als eerste nummer haar herkenningsmelodie de ‘Con Brio tune’.

Het orkest wordt geleid door dirigent Gerrit Boerkamp. Het programma de avond heet MUZIEK DOOR DE JAREN HEEN. Con Brio speelt als eerste nummers uit de jaren ’60.

’de Sopranimars’ , een medley genaamd de Boerenkapel’. Ook het allereerste nummer dat Con Brio ooit uitvoerde ‘de Avanti mars’. En een nummer dat destijds alle accordeonorkesten in hun repertoire hadden ‘Rauschende Birken’. De stukken werden geaccentueerd met dia’s uit de jaren her. De populairste nummers uit de afgelopen jaren kwamen hierna;

Con Brio nam ons mee naar Parijs met ‘Sous le cièl de Paris’, liet ons langzaam zinken met de Titanic ‘My heart will go on’. We kwamen terecht in het vroegere Joegoslavië met ‘Banja Luca” en het eerste deel van de avond werd afgesloten met ‘Besamé mucho.

Er is een pauze waarin loten gekocht kunnen worden waarmee ook de vereniging gesponsord wordt. Er waren veel prijzen te winnen. Als extra hoofdprijs was er een luxe vleesschotel en een uniek schilderij van Grietje ten Klooster.

In een ‘Terugblik’ namen Grietje ten Klooster en Anneke Oost het publiek mee met anekdotes van het orkest In vroegere en latere jaren. Begeleid door Gerrit Boerkamp op accordeon sloten  ze af met een lied dat door het hele publiek meegezongen.

Het orkest ging verder met het bekende nummer van Leonard Cohen ‘Halleluja’ en ‘The Rose’ van Bette Midler.

Hierna volgden nieuw ingestudeerde stukken als ’Ik heb je Lief’ van Paul de Leeuw, ‘I just called to say I love you’ van Stevie Wonder, het bekende ‘Marina’ van Rocco Granata met een overweldigende solopartij van Friede Slotman. Na het bekende ‘Don’t cry for me Argentina’ ging het orkest voor de finale over naar Midden-Amerika met ‘Mexico’ van de Zangeres zonder naam.

Voor dit nummer en het laatste nummer zetten de orkestleden een feestelijke sombrero op.

Ingezet werd het bekende ‘Ay ay ay’, wat pas echt lost ging toen het jeugdlid Annabel, verkleed als een echt Mexicaantje, het voortouw nam. Als het hele publiek nog niet meedeed met Mexico, deze keer zong de hele zaal mee. Een prachtig nummer om het concert mee te eindigen. Maar… net zoalst vroeger eindigt dit orkest altijd met de Çon Brio’ tune.

Met dank aan de dirigent Gerrit Boerkamp, ladyspeaker Dineke Boerkamp. Een groot applaus voor  drummer Jan Meier, die hier voor laatste keer meespeelde.

Met dank aan  algemeen adviseur en webmaster Gerrit ten Klooster, de toneelmeesters Wim Wassink en Henk Hekman en medewerkers van ‘t Witte Peerd  . Allen kregen een bloemetje.

En als verrassing kreeg ieder orkestlid een roos van Gerrit en Dineke Boerkamp, een bijzonder attent gebaar.

De hoofdprijzen werden getrokken door het jongste lid Martijn, en bijna iedereen kan met een leuk lotingscadeau naar huis. Met dank aan alle ondernemers in Nieuwleusen.

Hierna was er voor de bezoekers nog de gelegenheid om een diaserie van de vereniging Con Brio te bekijken, Beginnend in 1959 en eindigend op deze avond. Veel bezoekers bleven nog om samen na te praten en fotoboeken en diaserie te bekijken.

Het was een geslaagde en feestelijke afsluiting van 60 jaar accordeonvereniging Con Brio.