woensdag, november 20, 2019
Voorstel aanpak voorplein gemeentehuis Dalfsen opnieuw aangeboden aan de raad

De afgelopen jaren ontving de gemeente Dalfsen diverse klachten/meldingen over het onderhoud en de toegankelijkheid van het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen. Met het voorstel dat in de commissievergadering op 18 november wordt voorgelegd, biedt het college van B&W een aangepast voorstel aan voor het aanpassen van het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen. De inrichting zorgt voor toegankelijkheid van het gemeentehuis, biedt tegelijk kansen voor het duurzaamheids- en klimaatbeleid en het lost het fietsparkeerprobleem rond het Waterfront op.

Wethouder Schuurman: “Met de aanpassing van het voorplein streven we naar een inclusieve samenleving. Het gemeentehuis in Dalfsen, het visitekaartje voor onze gemeente, moet toegankelijk zijn voor iedereen: van bezoekers met een rollator of rolstoel tot vaders, moeders, opa’s en oma’s met een kinderwagen. Dit vindt het college ontzettend belangrijk. Daarnaast heeft dit vraagstuk raakvlakken met opgaven die de gemeenteraad in haar raadsagenda 2018-2022 benoemd. Het college ziet hiermee een koppelkans om meerdere doelstellingen in één keer te realiseren. Het betreft het toepassen van duurzaamheid en het klimaatbeleid in dit voorstel én het oplossen van het fietsparkeerprobleem rond het Waterfront.”

Raadsvergadering 23 september
In de raadsvergadering op 23 september zijn door diverse fracties vragen gesteld over het voorstel met betrekking tot het voorplein. Het college kreeg onder andere de suggestie om nog eens naar een aantal zaken te kijken: de hoogte van het krediet, het toepassen van een plafondbedrag in de aanbesteding en dit uitvragen bij een lokale partij. Wethouder Schuurman: “De suggesties heeft het college opgepakt. Uit het gesprek met een lokale partij is gebleken dat het arbeidsintensief werk is en dat de geraamde kosten nagenoeg overeenkomen met de gemeentelijke ramingen. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de totale kosten lager zullen uitvallen. Verder is gebleken dat het toepassen van een plafondbedrag in deze uitvraag geen meerwaarde heeft en ook geen besparing zal opleveren.”

Verlengen afschrijvingstermijn
Waar ook naar gekeken is, is of de afschrijvingstermijn van 15 jaar verlengd kan worden. Door het voorplein te beschouwen als een regulier plein in plaats van een beeldbepalend plein is het ook mogelijk om de afschrijvingstermijn te verlengen van 15 jaar naar 30 jaar. Dit betekent dat de kosten over een langere termijn worden verdeeld en dit levert een voordeel op in de reguliere begroting.